volg de
instructies
Benodigdheden:
- Spitskool per stuk
Art.nr.: 45.152.03
1 stuk - Spitskool gesneden 3mm fijn
Art.nr.: 45.289.17
1 kg - Spitskool gesneden 4mm fijn
Art.nr.: 45.705.20
4 kg - Spitskool gesneden 10mm grof
Art.nr.: 45.919.72
1 kg - Paarse spitskool
Art.nr.: 45.118.05
1 stuk
Aan de slag
- Rolletjes van spitskool met groene kruidencrumble. Zet een ruime pan op met water en zout. Laat deze tot de kook komen. Vul alvast een bak met koud water en ijsklonten. Pel de spitskool en gebruik de buitenste 5 tot 6 bladeren. Blancheer deze kort in het kokende water tot ze slap worden maar niet hun mooie groene kleur verliezen. Schep ze uit het kokende water en spoel koud in het ijswater. Wanneer de spitskoolbladeren volledig zijn afgekoeld kunnen ze op een vergiet worden gelegd. Snijd de rest van de spitskool flinterdun in de snijmachine in ringen. Stoof deze kort en bondig tot het slap word in een koekenpan met iets water, boter en zout. Laat de spitskool goed uitlekken op een vergiet. Bedek de werkbank met plastic folie en leg hier de spitskoolbladeren op. Dep ze goed droog. Leg in het midden een baan met de gestoofde spitskoolringen. Deze moeten ook goed zijn uitgelekt. Smeer de spitskool rondom in met minimaal eiwit, en voeg smaak toe met peper en zout. Rol de spitskool strak op en stoom deze af in een oven van 85 °C voor 10 minuten. Maak de rolletjes af met groene kruidencrumble en vers gehakte kervel.
- Gestoofde spitskool, afgelakt met hoisin. Snijd de spitskool in vieren. Zet een kookpan op met een laagje water en een klont roomboter. Voeg wat komijnzaad en een teen knoflook toe. Leg de spitskool erin en dek af met een deksel of aluminiumfolie. Stoof de spitskool 10 tot 15 minuten op laag vuur. Leg de spitskool op een vergiet en laat 1 uur uitlekken in de koeling. Leg de spitskool op een ovenplateau en smeer ze in met hoisin. Rooster de spitskool af in de oven op 200 °C en maak voor serveren af met wat geroosterde sesamzaadjes en lente-ui.
- Hamburger met salade van spitskool. Rooster de hamburger, toast het brood, frituur de aardappel garnituur, pak een bakje met mayonaise en bouw je burger op met een heerlijke salade van spitskool! Snijd de spitskool flinterdun en breng deze op smaak met crème fraîche of caesar dressing, peper en zout. Eventueel iets citroensap en je hebt een heerlijke burger.
- Geroosterde spitskool met misoboter en granaatappel. Snijd de spitskool in vieren. Leg ze op een ovenplateau en besprenkel ze met olijfolie, peper en zeezout. Gaar de spitskool ongeveer 15 minuten op 160 °C. Laat de spitskool afkoelen. Meng de 1/3e misopasta met 2/3e roomboter. Smeer de bovenzijde van de spitskool in met de misoboter en rooster deze vervolgens af in een oven van 200 tot 220 °C of onder de gril. Serveer de spitskool met granaatappelpitten en overgiet met de gesmolten misoboter.
- Gebakken spitskool, met puree, af gegratineerd. Snijd de spitskool in dikke julienne. Verhit een koekenpan met een eetlepel olijfole en bak de spitskool hierin op hoog vuur goed aan. Breng op smaak met peper en zout. Schep de spitskool in een gietijzeren of ovenbestendige schaal. Top de spitskool af met aardappelpuree. Deze eventueel aanmaken met Parmezaanse kaas en boter, peper en zout. Zet koud voor gebruik. Uit de koeling vandaan afgratineren in een oven van 200 tot 220 °C tot de bovenkant mooi goudbruin is gekleurd. Ideaal als bijgerecht op tafel.