“5 gerechten om aan de slag te gaan met spruiten.”

dit heb
je nodig

Alles bestellen »

Spruiten

Spruitjes

Art.nr.: 45.280.40

Bestellen
Ontbijtspek

Ontbijtspek 

Art.nr.: 43.140.19

Bestellen
Sabroso olijfolie extra virgin

Olijfolie

Art.nr.: 25.121.10

Bestellen
Vadouvan kruiden

Vadouvan kruiden

Art.nr.: 21.350.79

Bestellen
Sjalotten (rond)

Sjalotten

Art.nr.: 45.329.42

Bestellen
Rode uien

Rode ui

Art.nr.: 45.111.44

Bestellen
Knoflook bol

Knoflook

Art.nr.: 45.191.56

Bestellen
Dragon

Dragon

Art.nr.: 45.102.79

Bestellen
Bechamel saus

Bechamel saus

Art.nr.: 23.135.84

Bestellen
Bellamy's Caesardressing

Caesardressing

Art.nr.: 23.145.24

Bestellen
Blad peterselie

Peterselie

Art.nr.: 45.107.16

Bestellen
Grapefruit

Grapefruit

Art.nr.: 45.166.07

Bestellen
Dore aardappel

Aardappelen

Art.nr.: 45.314.31

Bestellen
Roomboter zilver ongezoet

Roomboter

Art.nr.: 43.300.81

Bestellen
Campure nootmuskaat

Nootmuskaat

Art.nr.: 21.338.33

Bestellen

aan
de slag

Zet een heerlijk gerecht op tafel! Onze culinair adviseur heeft de perfecte ingrediënten alvast voor je uitgezocht. Meer weten over onze culinair adviseur? Klik op de link hieronder en ontdek hoe hij jouw culinaire creaties naar een hoger niveau tilt!

Meer over onze Chef-kok

volg de
instructies

spruitjes met vadouvan en uitgebakken bacon

  • Spruiten
  • Ontbijtspek
  • Olijfolie
  • Vadouvan kruiden
  • Peper & zout
  1. Blancheer de spruiten in 5-6 minuten in ruim water met zout beetgaar en koel terug.
  2. Snijd plakken gerookt ontbijtspek in hele fijne reepjes.
  3. Verhit ruim olijfolie in een koekenpan en gaar hierin de fijne spek reepjes. Giet de reepjes af wanneer ze mooi goudbruin zijn gekleurd. Vang het vet op in een bakje.
  4. Verhit een koekenpan op middelmatig vuur met een beetje vetstof van de ontbijtspek. Verwarm hierin de vadouvan kruiden kort. Draai het vuur omhoog en voeg de spruiten toe. Bak deze kort en bondig. Zet het vuur weer lager en verwarm nog 2 minuten door.
  5. Breng op smaak met peper en zout. Maak de spruiten af voor doorgifte met de uitgebakken spekjes.

 

spruiten staak, gemarineerd en afgebrand met bechamel

  • Spruiten (staak)
  • Sjalotten (rond)
  • Rode ui
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Witte wijn azijn
  • Dragon
  • Peper & zout
  • Bechamel saus
  1. Stoom de spruiten staak in 6-8 minuten gaar en koel terug.
  2. Snijd sjalot, rode ui en knoflook heel fijn.
  3. Verhit in een saus pan olijfolie. Wanneer dit warm is kan de rode ui, knoflook en sjalot erbij. Fruit het zachtjes aan.
  4. Blus af met witte wijn azijn, peper, zout en een paar takjes dragon.
  5. Zet koud en passeer het na 1 uur.
  6. Marineer de gestoomde spruiten met het mengsel en zet koel weg.
  7. Smeer de spruiten in met de bechamel en brand af.
  8. Gratineer de spruiten staak op 200 graden in de oven voor doorgifte voor 3-4 minuten af en serveer.

 

salade van spruiten blad

  • Spruiten
  • Caesardressing
  • Peterselie
  • Grapefruit
  1. Bij het schoonmaken van spruiten halen we de buitenste bladeren eraf. Vaak gooien we toch teveel weg, want de bladeren direct onder de buitenste laag zijn geschikt om als salade te gebruiken, maar ook als garnering voor bij een verfijnd gerecht.
  2. Spoel de bladeren goed schoon.
  3. Marineer ze met een mooie dressing of een ceasar marinade en maak af met fijn gehakte peterselie en seste van grapefruit.

 

stamppot spruiten

  • Spruiten
  • Aardappelen
  • Roomboter
  • Nootmuskaat
  • Peper & zout
  1. Zet een ruime pan water op met zout.
  2. Blancheer hierin de spruiten iets verder dan beetgaar. Giet ze af en stoom ze iets droger in de pan.
  3. Voeg aardappel puree toe en roomboter. Stamp alles gecontroleerd tot een mooie stamppot.
  4. Breng op smaak met peper, zout en eventueel iets nootmuskaat.

 

roerbak van kastanjes en spruiten

  • Spruiten
  • Gepofte kastanjes
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • Knoflook zout
  • Peper & zout
  1. Blancheer de spruiten in een ruime pan water en zout beetgaar en koel terug.
  2. Haal de gepofte kastanjes uit de verpakking en brokkel deze in gelijkmatige stukken.
  3. Verhit in een koekenpan roomboter met een kleine scheut olijfolie.
  4. Rooster hierin de kastanjes en de spruiten.
  5. Breng op smaak met peper en zout. Maak alles af met knoflook zout.

Rik van Diepen
Culinair Adviseur

vraag het
aan de chef

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.