‘Mijn Melk’, VHC Jongens én brunchketen Teds werken samen.

Geplaatst op 7 februari 2024

Geschreven door: Steffen van Beek

Samenwerking – ‘Mijn Melk’, de melk die direct van de koe op de boerderij wordt verwerkt en gebotteld, krijgt steeds meer bekendheid in Nederland. Niet alleen door de ‘Mijn Melk’-boeren die er ondersteuning aan geven en de supermarkten die het verkopen, maar ook door foodservicebedrijven zoals groothandel VHC Jongens en de groeiende brunchketen Teds. “Melk die binnen 24 uur na het melken van de koe al gebruikt en gedronken kan worden. Hoe mooi is dat, aldus Teds-oprichter Sanne Huisman.

Teds is een horecaketen met elf locaties in onder andere Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en diverse andere grote steden. De twaalfde vestiging wordt binnenkort geopend. Kenmerkend aan Teds is dat er geen aparte menukaart is voor ’s morgens en ’s middags. Teds is een ‘all day brunch concept’ waar gasten de hele dag van de kaart kunnen bestellen. Twee locaties worden een bistro en gaan zich naast de dag ook richten op het diner. Kwaliteit bieden in het aanbod van eten en drinken aan de gasten is een belangrijk onderdeel van de formule. Sanne Huisman: “Zo is Teds eigenlijk ook begonnen met eten en drinken waar ik zelf achter sta. Mijn Melk past in die visie.”

‘Mijn Melk’, VHC Jongens én brunchketen Teds werken samen

V.l.n.r: Boer Reijer Rotgans, Annet van Lohuizen (VHC Jongens), Michiel Huismans (Teds) en Sanne Huismans (Teds)

 

goede opschuimbare melk

“Wij kiezen voor producten waar wij zelf in geloven’, vertelt Sanne. ‘Mijn Melk’ past in de bedrijfsfilosofie van Teds. De melk die op de boerderij in een mini-zuivelfabriek direct na het melken wordt verwerkt tot zuivelproduct is proefbaar beter dan reguliere melk volgens het ondernemersechtpaar. “Bovendien laat de melk zich ook veel gemakkelijker bewerken tot stabiele opschuimmelk voor de koffie”, vertelt haar partner Michiel, tevens werkzaam voor Teds. De barista’s in zijn locaties werken er daarom graag mee.

 

duurzaamheid en kwaliteit

Maar niet alleen de kwaliteit van Mijn Melk is reden geweest om er mee te starten. Ook de aandacht die boer Reijer Rotgans uit het Noord-Hollandse Hippolytushoef heeft voor zijn koeien en de natuur. “Bij ons komt kwaliteit op de eerste plaats en niet de inkoopprijs”, vertelt Michiel. “Natuurlijk zullen wij goedkoper uit zijn als wij reguliere melk afnemen. Maar wij willen juist kwaliteit aanbieden aan onze gasten. De liefde en aandacht waarop boer Reijer zijn koeien houdt, zorgt niet alleen voor een betere leefomgeving voor de koeien maar ook voor een lagere milieubelasting. Als wij op die manier een bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheid van de veeteelt met ook nog eens een beter product, dan is dat het meer dan waard. Misschien moeten we dat wel een keer vertellen aan onze gasten op onze locaties. Want wij vinden het belangrijk dat duurzaamheid en kwaliteit hand in hand gaan.”

 

eerlijke korte keten

Annet van Lohuizen van VHC Jongens: “Toen ik het verhaal van Mijn Melk hoorde was ik direct enthousiast. We hebben het voor elkaar gekregen om de logistieke keten zo kort mogelijk te houden. De melk wordt binnen 1 dag van de boerderij, via VHC Jongens, aan de Teds-locaties geleverd. Daarmee past het product ook precies in datgene wat wij graag als groothandel willen vertellen: vers en meer producten uit onze eigen regio. Als ik op ’de boerderij van Reijer rondloop en ik zie al die koeien liggen op watermatrassen en vrij door de stal bewegen dan word ik daar gelukkig van.” Die ervaring raakte ook Sanne Huisman. “Bij boer Reijer weet ik precies waar de melk vandaan komt. En dat er goed voor de koeien wordt gezorgd. Dat de dames zelf kunnen kiezen wanneer zij gemolken worden, geeft mij een goed gevoel.”

Inmiddels zit het volume van Mijn Melk voor de Teds-locaties op meer dan 50.000 liter. Van Lohuizen en Huisman schatten in dat dat volume dit jaar gaat oplopen naar de 60.000 liter. Boer Reijer die zijn melk levert aan VHC Jongens en Teds is enorm trots. “Als ik mijn vader vertel dat ik rechtstreeks lever aan horecabedrijven en dat ik mijn verhaal sta te vertellen op de Horecava bij VHC Jongens, dan is hij apetrots. Dat had hij nooit durven dromen. En dan is het helemaal geweldig als je zoveel positieve reacties krijgt van alle proevers.”

 

Bron: Lely/@FoodClicks