Wij informeren u graag over de laatste informatie betreft de belangrijke verandering in ons assortiment in het kader van de Single-Use Plastics (SUP).

Geplaatst op 27 oktober 2023

Wij informeren u graag over de laatste informatie betreft de belangrijke verandering in ons assortiment in het kader van de Single-Use Plastics (SUP). In Nederland worden jaarlijks zo’n 7 miljard wegwerpbekers en voedselverpakkingen weggegooid. Deze verpakkingen eindigen helaas lang niet allemaal in de afvalbak, maar een gedeelte belandt op straat als zwerfafval. Tijd om actie te ondernemen dus!

 

Vermindering gebruik kunststofproducten voor éénmalig gebruik – SUP wetgeving

Vanaf 1 januari 2024 gaat de volgende stap in de SUP wetgeving in, wij willen je middels deze brief hierover informeren.

 

Consumptie ter plaatse

Bedrijven en organisaties mogen geen kunststof (bevattende) drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik aanbieden die bedoeld zijn voor consumptie ter plaatse, te denken aan snackbar, kantoren etc. Voor consumptie ter plaatste is het mogelijk om over te stappen op herbruikbare producten, denk dan aan porselein of reusable kunststofproducten. Voor reiniging systemen kunnen wij je in contact brengen met partners die hierin gespecialiseerd zijn. Tevens werkt de industrie hard aan andere oplossingen zoals o.a. suikerriet bekers. Ook is op korte termijn een reusable koffiebeker beschikbaar welke in koffieautomaten past.

 

Hoogwaardige Recycling

Er geldt een beperkte uitzondering voor consumptie op locatie. Je kunt een inzamelsysteem inrichten voor hoogwaardige recycling. Dit betekent dat bekers en bakjes worden ingezameld, en na recycling opnieuw gebruikt worden als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken (voedselcontactmaterialen). Vanwege de voedselveiligheid zijn er in de Europese regelgeving strenge eisen aan verbonden. Zo is het op dit moment alleen mogelijk om bekers of bakjes gemaakt van PET hoogwaardig te recyclen. De verpakkingen die hier geschikt voor zijn betreffen vaak gesloten evenementen. De afhandeling is geen onderdeel van de groothandel maar is zelf af te stemmen met bijvoorbeeld CircularPet.

 

Consumptie bij bezorgen & afhalen

Voor bezorgen en/of afhalen mogen de producten met kunststof nog wel gebruikt worden.

Je hebt het vast wel in de media vernomen afgelopen week, de tweede kamer wil van de plastic toeslag af, aangezien het niet uitvoerbaar blijkt te zijn, we gaan afwachten of de eerste kamer hier ook mee instemt. De traditionele plastic snackbakjes mag je gebruiken, echter inmiddels hebben wij ook goede plasticvrije alternatieven o.a. karton en suikerriet.

 

Voor meer informatie en persoonlijk advies bekijk de website: minderwegwerpplastic.nl of benader je accountmanager bij VHC Jongens.

 

Update: 10 juli 2023

Single-use plastic

De Europese Commissie heeft de Single-Use Plastic (SUP) wetgeving opgesteld. Hiermee wordt plastic zwerfafval en daarmee ook de plastic soep tegen gegaan. Per 1 juli 2023 wordt Nederland verplicht om bekers en foodverpakkingen (welke plastic bevatten) voor eenmalig gebruik niet meer gratis te verstrekken. Er dient een meerprijs in rekening gebracht te worden met een vermelding op de kassabon. Wij hebben u hier reeds over gemaild met een brief. Per 1 januari 2024 worden en er nieuwe maatregelen vast gesteld en wij willen u daar alvast van op de hoogte brengen. Zie hieronder hoe één van onze non-food leverancier Paardekooper dit weergeeft in een beslisboom.

Download de informatie *Bron Paardekoper

Zoals u hierboven leest heeft dit effect op ons maar ook op uw assortiment. De aankomende weken zal er een verandering plaats vinden in de artikelomschrijving bij artikelen die plastic bevatten, namelijk SUP. Dit is dan ook het herkenningspunt om producten te selecteren.

 

Bijbetaling per SUP verpakking

De hoogte van de bijbetaling voor SUP-verpakkingen ten opzichte van een drankje of voedsel is niet wettelijk vastgesteld, wel zijn er richtbedragen opgenomen in de wetgeving:

  • €0,25 beker (koffiebeker, milkshakebeker)
  • €0,50 maaltijdverpakking (kan bestaan uit meerdere items)
  • €0,05 voorverpakte groente, fruit, noten en klein portieverpakkingen zoals cupjes
  • Bij portie verpakkingen in zakjes hoeft geen richtprijs in rekening gebracht te worden

*Neem voor meer informatie contact met ons op.

 

Aanmelden?

Wij zullen mogelijke vervangers communiceren in ons weekbericht die per mail aan u wordt gezonden, mits u zich daarvoor heeft aangemeld. Nog niet aangemeld? Meld u zich dan hieronder aan:

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.